Sklep online

Chaber bławatek

(Centaurea cyanus L.) Znany w Polsce chaber bławatek jest gatunkiem z rodziny Astrowatych. Występuje on bardzo powszechnie na terenie całej Europy oraz Syberii Zachodniej, a do dziś zawędrował niemal do wszystkich zakątków świata strefy umiarkowanej. Bławatek uważany jest za pospolity chwast, gdyż dzięki niewielkim wymaganiom siedliskowym rośnie na wszystkich glebach, a w szczególności na polach z uprawami rzepaku, zbóż ozimych oraz roślin okopowych i motylkowych.

bluszcz vademecum
Polana - Chaber bławatek

Chaber bławatek określany jest mianem neofitów – roślin pojawiających się wraz z człowiekiem i uprawami zbóż na terenach, których wcześniej nie porastał.

Bławatek jest gatunkiem jednorocznym oraz niesamowicie miododajnym, gdyż zawiera nawet 34% cukrów w nektarze! Jego koszyczki kwiatowe charakteryzują się piękną, niebieską barwą płatków, którą zawdzięczają obecności antocyjanów. W rzeczywistości związki te są bardziej czerwone, ale kompleks żelaza, magnezu i wapnia, powoduje, że widzimy ich barwę jako ciemno-niebieską.

Jakie cenne wartości kryją delikatne kwiaty bławatka?

Z zebranych na polu roślin, a precyzyjniej mówiąc, z zakwitających koszyczków, wyskubuje się brzeżne kwiaty i jak najszybciej suszy w cieniu i przewiewie. Chaber bławatek posiada cenne składniki aktywne jak: antocyjany, gorycze, flawonoidy, garbniki. Dzięki obecności antocyjanów wykazuje działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające), przeciwzapalne, a dodatkowo działa uszczelniająco na drobne naczynia krwionośne.

Obecne w kwiatach bławatka flawonoidy odpowiadają także za działanie moczopędne.

Napar z kwiatu stosuje się jako łagodny środek w stanach zapalnych dróg moczowych. Chaber bławatek ma również zastosowanie zewnętrzne i polecany jest przy zapaleniu spojówek i brzegów powiek. Spożywanie jadalnych kwiatów bławatka czy też przygotowanego z nich naparu zwiększa apetyt. Wzrost apetytu powoduje poprzez zwiększenie wydzielania śliny, soku żołądkowego i żółci, a to wszystko dzięki obecności związków goryczowych. Barwne płatki kwiatów bławatka stosowane są jako składnik poprawiający wygląd, smak i aromat wielu mieszanek herbat.

Chaber bławatek to roślina niezwykle ceniona w kosmetologii.

Przemysł kosmetyczny docenił kwiaty bławatka ze względu na jego właściwości zmiękczające i antybakteryjne, dlatego chętnie stosowany jest w płynach do płukania ust oraz płynach i żelach antybakteryjnych. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i wzmacniające naczynia krwionośne, przez co zalecany jest do cery z problemami naczynkowymi, tzw. pajączkami.

Wysoce wartościowe ekstrakty z bławatka zalecane są do stosowania przy cerze tłustej, ze skłonnościami do trądziku.

Ekstrakt z kwiatów bławatka działa ochronnie, nawilżająco i ściągająco. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne bławatek wspiera usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, dzięki czemu skóra dłużej zachowuje swoją naturalną jędrność.

Napar z kwiatów bławatka można stosować również w formie okładów, które pomogą przy zapaleniu spojówek, a także ukoją zmęczone oczy po wielogodzinnej pracy przy komputerze oraz ekranie telewizora i telefonu.

bluszcz lewy

Zobacz produkty

Zobacz produkt Kremowy olejek do mycia twarzy

Kremowy olejek do mycia twarzy

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Mgiełka do twarzy

Mgiełka do twarzy

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Krem - żel na dzień

Krem - żel na dzień

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Serum dla cer mieszanych

Serum dla cer mieszanych

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Maseczka do twarzy

Maseczka do twarzy

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Pomadka pielęgnacyjna<br>do ust<br>

Pomadka pielęgnacyjna
do ust

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
bluszcz lewy bluszcz prawy bottom