Żywokost lekarski

(Symphytum officinale L.) Żywokost lekarski to roślina należąca do rodziny szorstkolistnych (Boraginaceae). Występuje on niemal w całej Europie, spotkamy go w rejonie czarnomorskim, przez Włochy, Hiszpanię, Bałkany aż po Azję mniejszą. Z powodzeniem uprawiany jest w Ameryce Północnej , a popularność żywokostu zawiodła go nawet na Syberię.

bluszcz vademecum
Polana - Żywokost lekarski

Nasz kraj również obfituje w żywokost lekarski, a gdzie go można spotkać?

W Polsce rozpowszechniony jest na niżu oraz w rejonie górskim do 1000 m n.p.m., szczególnie w Tatrach. Żywokost można spotkać również w naszych rodzimych lasach liściastych. Roślina ta bardzo dobrze znosi podmokłe tereny i torfowiska, dlatego chętnie rośnie na wilgotnych łąkach, w rowach, kanałach i na brzegach wód.

Po czym możemy rozpoznać żywokost lekarski i co go charakteryzuje?

Żywokost lekarski to wieloletnia bylina o grubym, pionowym i rozgałęzionym korzeniu. Łodyga żywokostu wznosi się nawet do 100 cm wysokości, cała roślina jest szorstko owłosiona, a jej liście są jajowatolancetowate. Kwiaty żywokostu lekarskiego kwitną od maja do lipca, a zebrane są w charakterystyczne, wierzchołkowe kwiatostany o wydłużonej koronie w pięknych odcieniach fioletu, różu czy połączenia purpury i fioletu.

Owocem żywokostu jest czarna rozłupka, jednak w tej roślinie to korzeń jest cennym surowcem zielarskim.

Do celów leczniczych wykopuje się ze stanowisk naturalnych lub upraw dwuletnie rośliny żywokostu, a następnie oczyszcza się, myje i suszy korzenie w temperaturze nieprzekraczającej 50 stopni. Dawniej młode pędy tej byliny chętnie były używane jako warzywo jadalne, a liście stanowiły dodatek do zup i sałatek.

Jakie cenne wartości kryją się w żywokoście lekarskim i przy jakich dolegliwościach warto po niego sięgnąć?

Korzeń żywokostu zawiera do 1,5% alantoiny, olejki eteryczne, 15% śluzu, kwasy wielofenolowe, a także aminokwasy oraz sole mineralne z dużą ilością krzemu. Wyciągi z surowca żywokostu korzystnie wpływają na błony śluzowe żołądka i jelit, działając ściągająco i zmniejszając krwawienie z uszkodzonych naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym.

Żywokost lekarski jest wysoce ceniony w kosmetologii, ze względu na bardzo pozytywny wpływ na naszą skórę.

Niezwykle popularny od niedawna olej żywokostowy stosowany jako kosmetyk zewnętrznie nawilża, wygładza i widocznie zmiękcza wysuszony naskórek. Ten cenny olej skutecznie redukuje zmarszczki i silnie pobudza mikrocyrkulację skóry. Jego regularne stosowanie daje efekt wypoczętej i promienistej cery, czyli dokładnie to, czego potrzebuje delikatna skóra twarzy.

Odżywczy olejek z żywokostu jest niezwykle cennym produktem do pielęgnacji włosów i ciała.

Olejek z żywokostu lekarskiego silnie nawilża i niweluje zaczerwienienia skóry głowy spowodowane np. częstymi zabiegami fryzjerskimi. Żywokost jest skuteczny w walce z cellulitem i polecany do pielęgnacji całego ciała. Stosowany zewnętrznie na uszkodzoną czy podrażnioną skórę ułatwia tworzenie się ziarniny w ubytkach skórnych. Zawarta w nim allantoina pobudza podział komórek i przyśpiesza gojenie się ran.

Okłady z żywokostu lekarskiego dzięki dużej zawartości śluzu mają właściwości osłaniające i powlekające.

Okłady z żywokostu skutecznie neutralizują ból i działają kojąco na popękaną skórę i rany. Żel z żywokostu na bazie substancji czynnych pomaga w leczeniu łuszczycy, egzemy, atopowego zapalenia skóry (AZS), a nawet odmrożeń i poparzeń słonecznych. Kompresy z wyciągów żywokostu leczniczego warto stosować przy kontuzjach, skręceniach i bólach stawowych. Wyciąg z tej rośliny wchodzi w skład maści ziołowych, skutecznie rozgrzewających i uśmierzających ból, dlatego szczególnie polecany jest osobom aktywnym i wyczynowo uprawiającym sport.

Czy wiesz, skąd wywodzi się nazwa „żywokost lekarski”?

Grecki lekarz i botanik Dioskurydes nazwał tę bylinę od greckiego słowa „symphio”, co znaczy „uzdrawiam”. Natomiast łaciński przymiotnik „officinalis”, czyli „lekarski”, ma swoje uzasadnienie w wartościach odżywczych tej rośliny. O żywokoście lekarskim pisze również św. Hildegarda, nazywając go „consolida’’ od łacińskiego słowa consolidare, czyli „łączyć”. Żywokost polecają zielarskie księgi średniowieczne i renesansowe, a w medycynie ludowej uchodzi za lek cudowny, za polski żeń-szeń.

Polska nazwa żywokost wywodzi się od słów „żywi kość” i dokładnie do tego była stosowana w medycynie ludowej!

Żywokost lekarski w medycynie ludowej uważany był za roślinę wspomagającą zrastanie się złamanych kości, a zewnętrznie stosowano miazgę lub odwary z korzeni na owrzodzenia żylakowe nóg i stany zapalne skóry. Ponad sto lat temu lekarz Henri Leclerc zalecał stosowanie tej rośliny przy gruźliczym zapaleniu jelit i wrzodach żołądka.

bluszcz lewy

Zobacz produkty

Zobacz produkt Żel pod prysznic nawilżający

Żel pod prysznic nawilżający

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Zestaw w kosmetyczce ciało

Zestaw w kosmetyczce ciało

Zobacz więcej
Zobacz produkt Szampon odżywczy

Szampon odżywczy

Zobacz więcej
Zobacz produkt Odżywka regenerująca

Odżywka regenerująca

Zobacz więcej
Zobacz produkt Pomadka pielęgnacyjna<br>do ust<br>

Pomadka pielęgnacyjna
do ust

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Pomadka pielęgnacyjna<br>do ust<br>

Pomadka pielęgnacyjna
do ust

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Pomadka pielęgnacyjna<br>do ust<br>

Pomadka pielęgnacyjna
do ust

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Regenerujący krem do rąk

Regenerujący krem do rąk

Przejdź do sklepu Zobacz więcej
Zobacz produkt Krem do rąk nawilżający

Krem do rąk nawilżający

Zobacz więcej